Premierul Florin Cîțu, a declarat miercuri seară, că va avea grijă ca aceste creșteri de prețuri la energie și gaze naturale să nu impacteze foarte mult, românii legea consumatorului vulnerabil urmând să intre în vigoare de la 1 noiembrie. El spune că a găsit câteva soluții pentru ambele categorii, dar acestea sunt soluții doar pe termen scurt.
„Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare de la 1 noiembrie și vor merge până la 31 martie. Vă garantez că în această iarnă vom avea grijă ca această creșre a prețurilor să nu impacteze foarte mult cetățenii, dar nici companiile mici și mijlocii. Dacă ne vom ocupa doar de cetățeni și nu ne ocupăm de companiile mici și mijlocii, veți vedea că vor crește prețurile pe partea de costuri și apoi veți vedea inflația. Avem soluții pentru ambele categorii, dar sunt soluții pe termen scurt. Problema României este că nu a crescut și nu a investit în creșterea capacității de medie, mai mult decât atât, Comisia Europeană ne cere să reducem din creșterea capacității energiei electrice care poluează.”, a declarat Florin Cîțu.
Cîțu a afirmat că își dorește o strategie care să ne asigure asigure siguranța națională în ceea ce privește energia electrică.
„Vreau o strategie care să ne asigure siguranța națională în ceea ce privește energie. Să existe securitatea națională în ceea ce privește energia electrică”, a mai spus Cîțu.
În ceea ce privește gazele din Marea Neagră, premierul susține că va exista „Legea offshore în această sesiune parlamentară și da, gazele merg mai departe”.
Șeful Guvernului a explicat că o mare parte din creșterea preturilor la gazele naturale vine din creșterea prețului de la Gazprom și de la certificatul CO2 în UE.
„Înțeleg că o mare parte din creștere vine și din creșterea prețului de la Gazprom, dar o mare parte vine și din creșterea certificatului de CO2 în Uniunea Europeană, pentru că producția de energie e mai scumpă pentru că trebuie să plătești un certificat mai scump de CO2”, a afirmat premierul.